Foredrag – Hestetandpleje

Kom om hør om hestetandpleje

Torsdag d. 27.01.2022 kl 19-21
på Vallerbækvej 110, 7470 Karup

Pris for Nökkvi medlemmer kr. 100 + Sporti gebyr

Læs mere på www.hestetandpleje.dk

Kan du nikke genkendende til nogle af nedenstående udsagn? Min hest
– er altid stiv på højre volte!
– Går altid med hovedet lidt på sned
– Har skæve fortænder/diagonalbid
– Har svært ved at holde huld
– sviner med sit krybbefoder!
– vasker høet når den spiser
– spytter hø-boller ud!
– har løse fortænder

Hør hestetandplejer Mai Nicolaisens erfaring med pleje af hestenes tænder, plejens betydning for hestens præstation og trivsel samt konsekvensen når det ikke gøres korrekt.

Hestetandplejer Mai Nicolaisen bestod i år 2000 eksamen hos den Internationale Organisation for Hestetandpleje, efter endt læretid hos Richard O. Miller fra Californien. Siden 2001 har hun lavet tænder på danske heste.

Hendes overordnede mål er at hjælpe hestene, og dermed også deres ejere, bedst muligt. Vi forlanger som ryttere og trænere meget af hestene, samtidig med at vi tager dem ud af deres naturlige levevis. Derfor har hestene behov for at vi sætter os ind i hvordan deres krop fungerer, samt hvordan vi passer og plejer dem bedst muligt. Tandplejen er en del af dette.

Mai Nicolaisen arbejder sammen med dyrlæger, kiropraktorer, massører, fysioterapeuter m.fl. for at hjælpe din hest.

Hestene i naturen har ikke på samme måde behov for tandpleje. Grunden til at hestene i dag har brug for tandpleje er udelukkende pga. de ting vi mennesker gør ved dem.

1: Tyggefunktion.
Når hesten æder græs, nipper den det af med fortænderne og maler det med kindtænderne. Derved slides både fortænder og kindtænder. Når vi fodrer hesten med hø, halm og fuldfoder, så slider den kun sine kindtænderne. Derved opstår en ubalance, som hesten ikke ville få i naturen. Derfor er det vigtigt at vore heste jævnligt får kortet fortænderne.

2: Hovedets holdning.
I naturen går hesten størstedelen af tiden med hovedet nede når den tygger. Der er underkæben fremme på plads og tænderne slides normalt. Når hesten står i en boks og med hovedet i en krybbe, så vil underkæben være skubbet bagud og hesten vil slide sine tænder forkert. På denne måde dannes bl.a. tandkroge.

3: Avl.
I naturen avles hestene efter hvem der er stærkest og sundest. Den stærkeste overlever og
deriblandt også dem med den bedste tandstilling. Vi avler for type, gangarter, springevner, farve, størrelse osv…. Derfor har vi mange flere heste med alvorlige tandproblemer.

4: Træning.
I naturen får hesten ikke grime, kapsun eller hovedtøj på. Den bliver ikke bedt om at gå i en bestemt holdning, samtidig med at den har et næsebånd på og en rytter på ryggen. Det er naturligt for hesten at have tandspidser.

Foredraget holdes på Vallerbækvej 110, 7470 Karup

Tilmelding via Sporti

Pris for Nökkvi medlemmer kr. 100 + Sporti gebyr

Dette indlæg blev udgivet i Kurser- og foredrag. Bogmærk permalinket.